RitaOlesen.dk - Grafik, oversigt over alle sider  - Tips til Paint Shop Pro 7; Gode råd

Hvis plugins ikke virker

Så hjælper det måske at downloade en dll fil, der hedder msvcrt10.dll

Link til download af filen: Gå ind på http://www.dll-files.com/ og skriv msvcrt10.dll ud for Search for DLL files.

Når zip-filen er downloadet og udpakket, skal den lægges i mappen Windows\System.

Hvis du ikke kan åbne downloadede selections

Når du har pakket zip-filen med de downloadede selections ud, er det en god ide at gemme mappen med selections i en lav mappe-struktur f.eks. i mappen Dokumenter.

Hvis jeg selv gemmer mapper med selections i en dyb mappe-struktur f.eks.:

C:\mappenavn\undermappe\undermappe\undermappe\mappen med selections - så kan jeg ikke åbne en selections

(Åbne selections i Paint Shop Pro: Selections/Load from disk).

Når man arbejder med et billede bestående af  mange lag

Gemme et billede:

Når man laver billeder, der består af mange lag, skal billedet gemmes som psp-image:

Gem som psp-image

Når der gemmes som psp-image, kan man lukke billedet og arbejde videre med lagene senere.
(Gemmer man som jpg eller gif er arbejdet spildt (!) hvis man lukker billedet, inden det er færdigt, fordi man ikke kan bevare lagene i disse formater.)

Gem billedet mange gange under fremstillingen!
Går computeren ned midt i det hele, er arbejdet spildt, hvis man ikke har gemt i lang tid.

Et billede med mange lag kan sløve computeren:
Under fremstillingen af billederne kan man jævnligt at klikke på:
Edit/Empty/Clipboard (for at slette det kopierede i hukommelsen)
og
Edit/Empty/Command history (når man har gjort det, kan man ikke fortryde og gå tilbage i arbejdet)

Det er en god ide at gøre det, især hvis man har en gammel computer, men selv en nyere computer, bliver belastet, hvis man arbejder med rigtig mange lag.

Layer paletten

Når man har oprettet et nyt tomt billede; File/New eller klik på knappen New: Knappen New

kan man se både det tomme billede og Layer paletten:

Nyt tomt billede og Layer paletten til højre

Hvis man ikke kan se Layer paletten, klik på knappen Toogle Layer Palette: knappen Toogle Layer Palette for at få Layer paletten frem.

Omdøbe et lag

Højreklik på laget på Layer paletten, vælg Rename, skriv navnet og klik på tastatur-tasten Enter.

Lukke et lag

Når man arbejder med mange lag, kan det være nødvendigt at lukke et eller flere lag under fremstillingen.
Man lukker et lag, så man ikke kan se det, der er på laget ved at klikke på brillerne ud for laget:

Klik på brillerne for at lukke et lag

Oprette et nyt lag

Klik på Layers/New Raster Layer eller klik på dette sted på Layer Paletten:

Klik på dette sted på Layer paletten for at oprette et nyt lag

'Dansende myrer', hvis man ikke kan se dem

Hvis man laver et billede, hvor man skal loade selections (Selections/Load from disk), så kan man se 'dansende myrer' på billedet, når man har loadet selectionen:

'Dansende myrer'

Hvis man ikke kan se de 'dansende myrer'; klik en gang på knappen Zoom: knappen Zoom det kan som regel få myrerne frem, hvis ikke, klik en eller to gange på billedet - med knappen Zoom valgt først - for at forstørre billedet.

Lægge 2 eller flere lag sammen til 1 lag

Laver man et billede bestående af mange lag, kan det være en fordel at lægge lagene sammen undervejs, for at gøre det mere overskueligt.

Hvis man har et billede bestående af mange lag, og vil lægge 2 af lagene sammen til 1 lag, skal man lukke alle de øvrige lag ved at klikke på brillerne ud for lagene:

De 2 lag der skal lægges sammen til 1 lag er åbnede, de øvrige er lukkede

I dette tilfælde skal lagene Layer2 og Layer3 samles på et lag.

Luk alle lag bortset fra Layer2 og Layer3.

Sørg for at enten Layer2 eller Layer3, er det aktive lag; den mørkeblå markering på linjen!

(Lagene bliver ikke lagt sammen, hvis ikke et af de to lag er aktive.)

Klik på: Layers/Merge/Merge Visible for at lægge de to lag sammen til et lag.

Layer paletten ser nu sådan ud:

Layer2 og Layer3 er samlede til et lag.

De to lag hedder nu Merged.

Højreklik evt. på linjen Merged, vælg Rename og giv laget et mere sigende navn.

Eksempel:

Hvis lagene før sammenlægningen havde set sådan ud:

De 2 lag der skal lægges sammen til et lag

- kan man, efter at man har samlet lagene til et lag, kalde det mergede lag for ben:

2 lag med et ben på hvert, er blevet lagt sammen til 1 lag, der er omdøbt til 'ben'.

Lukke eller åbne alle lag på en gang

Luk alle lag på en gang: Klik på Layers/View/None

Åben alle lag på en gang: Klik på Layers/View/All

Gøre et lag lysere

Layer Paletten; træk skyderen til et mindre tal

Man kan trække i skyderen på Layer Paletten, så man får et mindre tal end 100. Det gør laget lysere.

Hvis Layer Paletten ser sådan ud, kan man ikke trække i skyderen:

Ser Layer Paletten ser sådan ud, kan man ikke trække i skyderen

Højreklik på linjen Background og vælg Promote to layer:

Højreklik på linjen Background og vælg Promote to layer

Laget hedder nu Layer1 i stedet for Background, og man kan trække i skyderen.