Side 19

23/09/00 Cascais, Portugal

Under overfarten fra Portugal til Porto Santo, en lille portugisisk ø, 30 mil fra Madeira oplevede jeg for første gang stabile vinde. Ned langs Spanien og Portugal burde der være noget, man kalder Portugiser-vinden, en stabil nordenvind, men i hvert fald dette år strejkede den, jeg mødte den aldrig, og de fleste sejlere jeg talte med var mere eller mindre frustrerede over de mange timer på motor eller kryds.
Turen burde tage mig ca. 4 døgn, der er ca. 470 mil, men på grund af en enkelt nat med hård kuling, hvor jeg ret hurtigt "gav op" (jeg har jo dårlige erfaringer) og lagde mig i Heave too og sov hele natten, så endte jeg derfor med at bruge lidt mere end 5 døgn til søs, men skønne døgn, en stabil nord østlig vind 5-6 Beaufort dag og nat. Jeg ville foretrække en stabil 4-5, da jeg så har lidt mere spillerum mht., hvornår jeg skal skifte sejl. Men man skal jo ikke klage, når der endelig er vind.

07/10/00 Porto Santo, Portugal (Ø i Atlanterhavet)

Først er jeg ude og så er jeg fremme,

Hvordan kan det så være at jeg altid er hjemme.

Jo - for jeg er heldig som snegl med hus på ryg,

Jeg sejler i mit hjem - i min båd er jeg tryg. J.H.

 

Da jeg forlod Cascais, satte jeg to udbommede forsejl op og rørte dem kun den ene nat, da jeg var nødt til det, det var ren fornøjelse. Der er en del arbejde forbundet med at tage forsejl, bomme og liner ned, sætte storsejl, rebe osv., så man venter selvfølgelig så længe man kan og håber på, at det ikke bliver værre, end at man kan forsætte, men samtidigt er det vigtigt ikke at vente for længe, da man jo skal ud på fordækket og arbejde, hvis det viser sig at tiltage. Valget er nærmest som pest eller kolera!

Det er jo skønt, når båden farer af sted, og pille ved noget som virker, er jo en dum ide. Det ville selvfølgelig være lettere, hvis man var i stand til at modtage vejrmeldinger, hvad mange jo kan, men uden udstyr er man nødt til at gætte og læse skyerne, det går ikke så godt, måske jeg er nærsynet.

Jeg ankom til Porto Santos om natten og 20 mil fra land aftog vinden til nærmest ingenting, båden sejlede med en fart af ca. 2 knob i timen, og dumme bølger, så det blev noget uroligt sejlads. Bølgerne gjorde, at jeg ikke kunne sejle på motor og jeg prøvede at sove fra det i bidder af halve timer, eneste problem var, at jeg gjorde det for længe. Da jeg vågnede ved første dagslys, havde jeg sejlet langs en klippekyst 2-3 mil kun 500 meter ude!!!
Jeg har ikke detaljerede søkort og burde selvfølgelig have parkeret (Heave too) derude, og så have gjort landgang i dagslys, det vil jeg gøre fremover, det var rent held, at min skødesløshed (dumhed) ikke kostede mig båden.

Porto Santo, Portugal
Porto Santo, Portugal
Aftensmad
Aftensmad

Aftensmad
Aftensmad

Aftensmad
Aftensmad

Pyhh, netop ankommet og meget glad, for det er slemt derude:

Pyhh, netop ankommet og meget glad, for det er slemt derude.
1

Pyhh, netop ankommet og meget glad, for det er slemt derude.
2

Til Side 20

Fra Esbjerg til Tahiti i en Junker 22