Side 9

Strøm er på en sejlbåd altid et problem, i hvert fald når man taler om både, der sejler langt på sejl, mange vælger at starte motoren efter et par dage eller hver anden, bare for at køre strøm på batterierne. Og jeg ser mange, der gør den fejl, at de kører motoren uden belastning, blot høj tomgang. Det er en stor fejl, da en dieselmotor under normal brug smider 5 % af brændstoffet direkte i udstødningen, og vil uden belastning sode og ødelægge olien og forbrænde endnu mindre af brændstoffet, (en benzinmotor smider 8-10% uforbrændt brændstof i udstødningen) så slå da for guds (og motorens) skyld skruen til.

Mange har købt solceller, men det er i de fleste tilfælde kun et lille tilskud, min båd er simpelthen ikke stor nok, hvis jeg vil have 20-25 amp. i døgnet, hvis de skulle komme fra solceller. Jeg investerede i en vindgenerator, den lader så døgnet rundt, og det er nok til mig, men det perfekte havde nok været en kombination af solceller/vindgenerator, specielt når man ligger på anker et sted uden vind.
Jeg må her indrømme, at jeg sejler uden elektrisk lys om natten, og lad mig indskyde her; jeg er ikke den eneste. Det lyder dumt og farligt, men vi sejler stort set alle den samme vej. Jeg taler selvfølgelig altid med andre singlesejlere og de fleste sejler og sover og gerne uden lys. Jeg er helt sikker på, at jeg kender min forenings (FTLF, langturssejlerne) synspunkt på dette, jeg bliver sikkert smidt ud af den (hvis jeg overlever he-he). Jeg bruger af og til en olielampe ophængt på dækket, og når jeg er på åbent hav, helt uden lys.

Det er så dumt på Trojka, at mit navigationslys rødt på bagbord (venstre) og grønt på styrbord (højre ) og hvidt agter, er tre selvstændige lamper og ikke som på de fleste nyere både, en mast-monteret lampe med alle tre farver og kun en pære, så jeg skal bruge tre gange så meget strøm. Det er noget, jeg vil lave om på, når jeg skal have masten ned engang. Jeg overvejede faktisk at købe en roterende blå lampe, det kan da godt være, at det er ulovligt, og at de der passerer mig synes, at jeg er dum, men hvis jeg kunne få dem til at tro, at jeg er en ubåd, er jeg sikker på, at de nok skulle sejle uden om.

Undervejs
Undervejs

Til Side 10

Fra Esbjerg til Tahiti i en Junker 22