Side 26

23/11/00 Porto Grande, Sao Viencente, Cap Verde

Jeg er fortøjret til en gammel færge, der tilhører Kai Grosman, en tysker, der driver en slags mini marina og har fri water-taxi og mange andre ting, bla loundry. Færgen ligner dem, der sejlede spritture på Flensborg fjord i halvfjerdserne og gjorde det sikkert også. Han er selv skibselektriker og har en mekaniker ansat, de laver udover det, også alle andre former for reparationer og er generelt en god hjælp.

Kai's færge på Cap Verde
Kai's færge på Cap Verde

Cap Verde er helt anderledes fra alle de andre steder, jeg har været på turen, man taler creole, en slags portugisisk, og befolkningen er sort og utrolig mange er fattige. Her er mange tiggere og man ser ægte fattigdom, gadesælgere der sælger tændstikker, postkort og tyggegummi og bare prøver på at overleve. Det er faktisk som om, at ikke meget er forandret fra kolonitiden, og det meste er meget forfaldent. Her er mange tiggere, og mange børn tigger. Man bliver udsat for mange "tricks", den her er nu sød; En lille dreng på 8-9 år kommer hen til mig, deres tøj er ofte bare laser og hans var endnu værre, han tager en lille beskidt kasket af og spørger, om jeg vil købe den. Nu er det meningen, at man skal få ondt af ham; nej, lille ven, den skal du ikke give mig, her har du lidt penge….

Jeg tror, at de fleste af os gerne vil hjælpe, men man må tænke på, at det er helt umuligt at hjælpe alle og problemet med alle børnene er, bla. som pilotbøgerne skriver, at før i tiden gav alle yachties penge til dem, så i dag tror de nærmest, at det er noget, man skal, at de har krav på det, og de går ikke hjem til mor med pengene, man ser, at de køber slik m.m. for dem. Jeg giver altid til handicappede, fysisk som psykiske, som man ser alle vegne. Her findes ikke invaliderente, det er blot familiens problem.Til langt ud på aftenen ser man kvindelige gadesælgere, der sælger tændstikker, tyggegummi, postkort og andre småting. Dem har jeg ondt af, de sidder der på fortovet med babyer og små børn og prøver på at overleve, de burde være hjemme og hygge sig og børnene i seng. Jeg køber altid hos de gadesælgere, og kan så forære det væk igen.

En nøgen dreng, Cap Verde
En nøgen dreng, Cap Verde

Tiggere ser man alle vegne og vænner sig til det, men "lortehovederne" dem som er fulde eller "dumme" og som ofte jager børnene væk "for vores skyld", så de ikke generer os, og så starter med at tale med os, ender ofte med at blive en pestilens, som er meget værre end børnene, de kan blive hængende i timevis og ender ofte med at føle sig forurettet, når man mister tålmodigheden. Jeg er ikke her for at underholde lortehoveder. De vil få store problemer hernede med den næste generation. Mange børn er begyndt at forsøge sig som lommetyve og der har været nogle overfald på turister.

Til Side 27

Fra Esbjerg til Tahiti i en Junker 22