Side 6

20/06/00 Esbjerg, Danmark - Afrejse

John, i sin dejlige Junker 26, der hedder Amanda, fulgte mig ud til nordspidsen af Fanø og jeg så mig tilbage, til han var en lille prik og tænkte på; hvornår jeg mon ser ham og indsejlingen igen……

Jeg var ved afrejsetidspunktet træt af at bruge penge. Men min far insisterede, måske klogt nok, at jeg måtte have en redningsflåde (og betalte den også). Jeg lavede 2 store rum ude i cockpittet, i den ene ville jeg opbevare motoren og den anden, ja man har aldrig plads nok (i hvert fald ikke i en 22 fods båd). Båden havde 4 senge hvoraf de to var stikkøjer, jeg beholdt en og resten af båden er udnyttet til kortbord (stort), et mindre pantry og skabe, masser af skabe. Jeg monterede en 80 liters vandtank og alskens andre ting, som jeg troede, at jeg ville få brug for og til dato har alt fungeret og virket efter hensigten.

Hvor stor skal en båd så være eller hvad har man brug for?
Der er nok ingen, der vil betvivle, at det først og fremmest er sødygtighed og den personlige sikkerhed, der er det vigtigste? Det er bare sjældent, at det er det første, jeg hører, når folk vurderer/kommenterer min båd, mere den totale mangel (i deres øjne) på komfort. Og sandt er det, at jeg er meget lille, når jeg ligger ved siden af de fleste, jeg tror med min begrænsede erfaring at, hvis båden er sødygtig og den personlige sikkerhed i orden, er det mere graden af komfort og størrelsen af pengepungen, der skal afgøre, hvilken bådstørrelse folk køber, de to første er de vigtigste. Jeg har set mange store både, hvori jeg ikke ville føle mig så tryg som i Trojka pga. konstruktion eller stand.

Jeg hørte rygterne om, at der blev slukket for GPS signalerne under Kuwait-krigen og undersøgte det; Der blev ikke slukket, men derimod blev signalerne udsendt uden fejlsignaler, så de blev meget mere nøjagtige. De amerikanske soldater blev udstyret med de små Gamin GPS' er, ganske alm. modeller som de fleste af os har som reserver, men rygter er svære at komme til livs.

Jeg vil vove den påstand; at en større båd er lettere at sejle end en lille.
At sejle en lille båd når det blæser op, er noget hårdere eller forbundet med noget mere arbejde end en større båd. Jeg har ofte set større både sejle komfortabelt forbi, mens jeg arbejder hårdt for at kunne sejle videre. En lille båd er så letpåvirkelig af sø og vind. Jeg kan ikke gå på dækket, mens jeg sejler uden at båden ændrer retning pga. den ændrede vægtfordeling. Jeg har prøvet at sejle for kun stærkt rebet storsejl i hård kuling og ikke være i stand til at få båden til at sejle for vindpilot/autopilot - uden min vægt i modsatte side og derfor været nødt til at sidde oppe i cockpittet hele tiden, så er det "træls".

Jeg er ved at have tvivl om min Ullermatic vindstyrer. Det ser ud som, at den i hvert fald på min båd, har en del begrænsninger og den larmer af h.. til, den larmer hver gang den rammer yderstoppene, og det er hele tiden. Jeg må købe gummiklodser og få det væk.

Pga. vejret gik jeg ind til Amrum og lå der en lille uges tid, og ankom på Helgoland.

Helgoland
Helgoland

Til Side 7

Fra Esbjerg til Tahiti i en Junker 22